Anne Sütü ve Emzirmenin Yararları

Anne Sütü ve Emzirmenin Yararları

Yayınlanan 14 Temmuz 2016

Hayatın başlangıcında anne sütü tüm içeriğiyle tam ve dengeli beslenme için en uygun ve basıt çözümü sağlar .Anne sütü insanın ilk gıdasıdır . Bebeğin gereksinimlerine ve fizyolojisine sındirılebilirlik ,besın degerı ve hijyen açısından mükemmel uyum sağlayan tek besindir.

Anne sütü bebeğin fiziksel gelişimi için esas olan maddeleri uygun oranda içerir. Anne ve çocuk arası iletişimi kolaylaştırarak psikolojik ve duygusal açıdan avantajlar sağlar. Çocuğun tüketeceği süt miktarını en ıyı şekilde ayarlamasına olanak verir. Yenidoğanın sindirim fonksiyonlarına yardımcı olan barsak florasının gelişimini kolaylaştırır. Anne sütü alerji riski taşımaz,aksine allerjıye karşı koruyucu rol oynar. Yetişkinlikte ortaya çıkan obesite hipertansiyon, ateroskleroz gibi hastalıkları önler. Anne sütü ideal sıcaklıkta mikropsuz olarak hazırdır ve bu durum emzirme sürecini kolaylaştırır. Ayrıca aile bütcesine ekonomik açıdan katkı sağlar. Anne sütü sindirimi çok kolaydır proteın, yağ, karbonhidrat ,vitamın açısından en mukemmel bileşimdir. Anne sütü alan bebeklerın zeka düzeyi daha yüksektir. Anne sütü içindeki antikor ,canlı hücreler,enzim ve hormonlar bebeği enfeksiyon hastalıklarına karşı korur.

Emzirme annede meme, yumurtalık kanserı menapoz sonrası osteoporoz, kalça kırığı rıskını azaltır .Bebeğin emmesi annenin rahminin kasılmasını sağlayarak doğum sonrası kanama riskini azaltır.

Emzirme annenın ve ailenın yaşamını daha kolay hale getirir, ayrıca annenin kendine güveni,bebeğine yakınlık duyması ve bağlanması artar.

Emziren anneler eski kilolarına daha çabuk dönerler, bebeklerı sık hasta olmadıkları için işyerinden daha az ayrılırlar, bu da işyerindeki verimliliklerini artırır.

Anne sütünün miktarını arttıran en önemli faktör sık sık emzirmedir. Annenin sıvı ihtiyacını yeterince karşılaması bol su içmesi de önemlidir. Sütü arttırdığı söylenen, halkımız arasında sıkça kullanılan tahin helvası, bulgur, taze soğan vb. besinler mevcuttur. Eğer anne arttırdığına inanıyorsa bu besinleri tüketebilir ancak sütü arttıran esas etmenin sık sık bebeğini emzirme olduğu unutulmamalıdır.

Bebek beslenmesiyle ilgili bütün bilim adamlarının, Dünya Sağlık Örgütünün, UNICEF’ in önerisi ve Sağlık Bakanlığımızın politikası; “Bebeklerin ilk 6 ay su bile verilmeden sadece anne sütüyle beslenmeleri ve 6. aydan sonra da uygun ek beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir.”

Tags:anne, Anne sütü, ayşe gonca kaçar, bebek, bebek beslenme, çocuk, çocuklarda anne sütü, dr ayşe gonca kaçar, emzirmenin yararları, hastane, hospitalist, hospitalist hastanesi, sağlık, süt, yarar, yenidoğan

TurkeySaudi Arabia