GELENEKSELDEN TIBBİ BOYUTA ; TARÇIN

Yayınlanan 28 Ekim 2016

Tarçın , yüzyıllardır geleneksel olarak mutfağımızda var olan ve aslında tıbbi alanda da tedavi edici olarak kullanılan biyoaktif bir baharattır.
Günümüzde, doğada bulunan bitkilerin, sürekli gelişen tıp ve kimya sanayine önemli ölçüde fayda sağladığı bilinmekte, ilaç sanayi ve halk arasında oldukça sık kullanılan etki mekanizması kanıtlanmış olan tarçının bu özelliklerinden dolayı değerli bir bitki olduğu rapor edilmektedir. Özellikle insülin direnci,metabolik sendrom, diyabet gibi hastalıkların tedavi ve kontrolünde etkinliği ispat edilmiş olup, günümüzde de tıbbi alanda kullanılmaktadır.

Son dönemde yapılan çalışmalar; tarçının güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra iyi bir antiinflamanuar olarak çalıştığını, iltihaplara karşı savaştığını gösteriyor.

Tarçın, cilt gençleşmesinde önemli yeri olan yedi farklı antioksidan içerir. Yeni hücre oluşumunu detsekleyen antioksidanlar, serbest radikallere karşı savaşarak cildin genç kalmasını sağlar. Antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliği ile ciltteki bakterileri temizler ve sivilce oluşumunu önler, cilt sorunlarıyla savaşır.

Kalsiyumun vücutta kullanılmasına yardımcı olan manganezi içeren tarçın, kemik oluşumunu destekler ve bağ dokusunu iyileştirir.
Kemik ağrılarını iyileştiren tarçını günde bir bardak çay şeklinde tüketebilir ya da ağrıyan bölgelerinize tarçın yağıyla masaj yapabilirsiniz.

Kimyasal bileşenlerin kokularına karşı beynin verdiği psikolojik tepki üzerine araştırmalar yapan Florida merkezli Chemoreception Bilimler Derneği (Association for Chemoreception Sciences) tarçın kokusunun ya da sadece içerisinde tarçın bulunan yemekler tüketmenin beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini belirlemiştir. Yapılan çalışmada tarçın kokusu deneklerin dikkati arttırmış ve özellikle bilgisayar başında çalışanlarda kısa süreli hafızayı geliştirdiği belirlenmiş.

Tarçının aromatik kokusu ve antienflamatuar (iltihap önleyici) özelliği, kas ağrılarının iyileşmesinde önemli bir görev üstlenir. Tarçın, yaşa bağlı olarak görülen kas ağrılarına iyi gelir. Tarçın yağı ile ağrılı bölgelerinize masaj yaparsanız, ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.

Kendinizi gergin ve stresli hissettiğiniz günlerde küvetinizi suyla doldurun ve içine birkaç damla tarçın yağı ve bal damlatın. Ilık su ve bu karışım sizi rahatlatacaktır.

Sürekli bir şeyler yemek istiyorsanız tarçın sizin için de ilaç niteliğinde olacaktır..Kan şekeri seviyesini kontrol altına alan tarçın, ani tatlı krizlerini önler. Ayrıca yorgunluğa bağlı baş ağrılarınızı ve açlık duygunuzun sıklıkla ortaya çıkmasını önler.

Şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olan bakteriler ve candida adı verilen bir mantarla savaşan tarçın, şişkinlik problemini ortadan kaldırır. Mide kramplarını önler ve iyileştirir.

LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürürken iyi kolesterolün belirli değerlerde kalmasına yardımcı olur. Son yıllarda yapılan bazı araştırmaların sonuçlarına göre tarçın kan şekeri düzeyini koruyarak insülin direncine karşı avantaj sağlamakta ve obeziteyi engellemektedir.
Demir yönünden de zengin olan bu baharat kandaki oksijenin hücrelere ulaşmasını sağlayan hemoglobinin üretimini teşvik eder.

Anksiyete bozukluğu, depresyon gibi nörolojik problemlerin davranışsal etkilerinin yatıştırılmasında etkisi kanıtlanmış bir baharattır.

Ancak her bitkisel drogda olduğu gibi tarçının da uygun saklama
koşullarında saklanması, kontamine olmamış olması gerekmekte ve güvenilir dozlarda kullanılması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki zehir ile ilacı ayıran ; dozdur.

Sağlıklı Günler

Dyt. Hande Nur Çırak

Tags:Antibakteriyel, antimikrobiyel, antioksidan tarçın, bağcılar meydan, beslenme ve diyet uzmanı, cildin genç kalması, diyabet hastalığı, diyet, doğa, gelişen tıp, hande nur çırak, hospitalist, hospitalist hastanesi, insülin direnci, kas ağrılarına ne iyi gelir, metabolik sendrom, metabolizma, obeziteyi engellemek, sağlıklı yaşam, sağlıklı yaşamın sırları, şeker hastalığı, Şişkinlik ve hazımsızlık, sivilce oluşumu, tarçın, tarçınlı kek, tarçınlı kurabiye tarifi

TurkeySaudi Arabia