
Göz Nezlesine Dikkat!
Yayınlanan 9 Aralık 2015
Göz nezlesi, göz kapağı ve göz küresi üzerinde bulunan ince zarda meydana gelen iltihaplanmadır.
Kızarıklık, kaşıntı, gözyaşı, akıntı ve acıya yol açabilir. Göz nezlesi virüse bağlı bir rahatsızlık olmakla birlikte bakteri, alerji ve kimyasal reaksiyonlar neticesinde de görülebilir.Virüs ve bakteriyel kökenli göz nezlesi bulaşıcı olabilir.
En yaygın belirtileri
Uyanınca göz kapaklarının yapışık olması, çapaklanma
göz akıntısı(sarı veya yeşil renkte)
Kaşınma, yanma, göze kum kaçmış hissi olması
ışığa hassasiyet
Gözde oluşan kızarıklık, akıntı ve göz şişmesini her zaman göz nezlesine bağlamak doğru değildir. Bu belirtiler alerji ve arpacık gibi bir çok göz rahatsızlığında görülebilmektedir. Bu nedenle teşhis ve tedavi için mutlaka göz doktoruna gidilmelidir.
Düzgün bir tedavi uygulanılmadığı zaman görmeyi çok ciddi etkileyecek sonuçlar ortaya çıkabilir o yüzden bu belirtileri hafife almayınız.
Tedavi için gittiğiniz göz hastalıkları uzmanı size antibiyotikli damla ve pomad suni gözyaşı ihtiva eden ilaçlar duruma göre kortizon içeren ilaçlar verebilir, bunları düzenli kullanmanız gerekmektedir. Şikayetleriniz geçse bile mutlaka kontrole gitmelisiniz, bu hastalığın bazen korneada mikroskopik bazen makroskopik olarak iz bırakabildiğini hatırlatmak isteriz.
hastalık süresince dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ;
Göz nezlesi olan hastanın çevresindekilerle temaslarını kısıtlaması, yaşam alanının bol bol havalandırılması, havlu ve mendillerini ayırması mümkünse kağıt havlu kullanması, yastık yüzlerinin temizliğine dikkat etmesi, gözlerini ellememesi ve el temizliğine dikkat etmesi, eğer kullanıyorsa rahatsızlık geçene kadar lenslerini takmaması, makyaj yapmaması gerekmektedir.
göz nezlesi genellikle 10-14 gün içinde iyileşir bazen duruma göre bu süre 1 ayı bulabilir.
Korunmak için özellikle göz el temasını minimuma indirmek, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek, Özellikle ortak kullanılan havlu, yastık, yorgan, çarşaf, makyaj malzemesi, klavye, telefon gibi iş araç gereçleri hastalığın yayılmasında etkilidir. Bu gibi şeyleri kişsel kulanmalı ortak kullanmamalıyız.
Sağlıklı ve mutlu günler gülen gözler dileriz.
Tags:akıntı, bulaşıcı, çapak, doktor, görme, göz, göz hastalıkları, göz kapağı, göz yaşı, hastalık, kızarıklık, kızarma, nezle, sağlık, sağlıklı, uzman, yaşam